Jelenlegi hely

Címlap

Eredmények

Dokumentumok

A projekt kezdetén végeztünk egy igényfelmérést különböző, beágyazott rendszerekkel dolgozó ICT vállalatokkal. Ezzel párhuzamosan sok féle, beágyazott rendszerek tesztelésével kapcsolatos cikket gyűjtöttünk, válogattunk, elemeztünk és hasonlítottunk össze a tudomány és a gyakorlat mai állásának kiértékeléséhez. Az eredményeket egy beágyazott rendszerek teszteléséről szóló kiadványban (survey) gyűjtöttük össze.

Következő lépésben egy általános tesztelési módszertant definiáltunk beágyazott rendszerekhez. Ez két részből épült fel: egy funkcionális tesztelési módszertanból, mely általános, nem hardver-specifikus tesztelési módszereket mutat be, és egy szoftver- és hardverelemzési módszertanból, mely kigészítve az általános módszertant megmutatja, hogy annak mely részeit szükséges megvalósítani adott speciális hardver/szoftverelemek esetén.

Végül kísérleti megvalósításként Android alapú beltéri egységre (Set Top Box) specializáltuk a módszertant és megterveztük a kísérleti tesztrendszer architektúráját.

A projekt végére kidolgoztunk egy kutatási programot, mely olyan kutatási témákat tartalmaz, amelyek későbbi közös kutatások, EU projektjavaslatok, MSc és PhD témák alapját képezhetik, valamint eredményeik helyet kaphatnak az oktatásban.

Igények felmérése

Beágyazott rendszerek tesztelésének felmérése

Funkcionális tesztelési módszertan

Szofter- és harderelemzési módszertan

Android-alapú Set Top Box-ra specializált módszertan

Kísérleti tesztrendszer-architektúra

Kutatási program

Szoftver

A kísérleti megvalósítás számos elemből áll. A kódlefedettség előállításához létrehoztunk egy instrumentálási folyamatot (toolchain), amely előkészíti (az instrumentáló eszközünk utasításokkal bővíti) és telepíti a tesztelendő Android alkalmazásokat és egy mérési környezetet (lefedettségmérő Android service) a beltéri egységre. Ezután a kiválasztott tesztautomatizáló eszközt (RT-Executor) kibővítettük lefedettségmérő és teszteset-szelektáló és -priorizáló funkciókkal. Készítettünk továbbá egy önálló lefedettség-megtekintő klienst, hogy bemutassuk, a lefedettség-értékek különböző kliensekkel is lekérdezhetőek, továbbá készítettünk egy különálló traceability-számító eszközt, amely a követelmények és a programkód közötti összefüggések meghatározásában segédkezik. Az egész folyamat egyetlen grafikus felületről vezérelhető, amely a felhasználót végigvezeti e speciális környezetben végzett tesztelés technikai lépésein.

CIRENE kísérleti tesztkörnyezet fő grafikus felülete

Instrumentáló folyamat

Instrumentáló eszköz

Lefedettségmérő Android service

Lefedettségmérő plugin

Selektáló és priorizáló plugin

Önálló lefedettség-megtekintő kliens

Traceability-számító eszköz

 

magyar

Bejelentkezés